Ondanks, of misschien wel dankzij, de coronacrisis blijkt de veerkracht van het gemeenschapsleven in ’s-Hertogenbosch groot te zijn. Dit is een van de conclusies uit het de derde ronde van het onderzoekstraject naar de effecten van de coronacrisis van het Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam School of Management.

Eva Duin Msc, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De verwachtingen zijn over het algemeen positief in vergelijking met september 2020. Met uitzonderingen heeft nog een groot gedeelte van de organisaties vertrouwen in bijvoorbeeld continuïteit, inkomsten en medewerkers (personeel en vrijwilligers).” Niet alle sectoren zijn optimistisch. Vooral organisaties in de sectoren Kunst & Cultuur, Recreatie en Sport zijn onzeker over hun voortbestaan en klandizie.

Prof. dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De veerkracht is gewoon groot. Er is geen paniek met betrekking tot vrijwilligers. Daar is ook geen theoretische redenering voor te maken, behalve dat wellicht veranderende gewoonten een rol zouden kunnen spelen. Het organisatie sentiment deint mee met het algemene corona sentiment. Dat zie je sterk in de cultuursector dat langer dicht moet blijven dan bijvoorbeeld de sport.”

Jan de Rond, Goede Doelen ’s-Hertogenbosch: “Door de coronacrisis is de veerkracht van de samenleving en het gemeenschapsleven voor het eerst sinds lange tijd op de proef gesteld. Met dit onderzoek verzamelen we een grote hoeveelheid data en informatie waar lokale beleidsmakers en beslissers gebruik van kunnen maken, én kunnen besturen van organisaties zich vergelijken met collega organisaties uit dezelfde sector.”

In september zal de vierde en laatste ronde van het onderzoekstraject worden gehouden.

Rapportages
De verzamelde gegevens uit de onderzoeksrondes zijn gerubriceerd, geanalyseerd en in vergelijkende grafieken verwerkt: gehele gemeenschapsleven 's-Hertogenbosch.

Sectoren uitgelicht
Belangenbehartiging
Buurt & wijk
Kerk/levensbeschouwing
Kunst & cultuur
Milieu, natuur & dieren
Onderwijs/onderzoek
Recreatie
Sociaal & maatschappelijk
Sport
Zorg

Uit cursief weergegeven sectoren zijn organisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids 's-Hertogenbosch.

Vanwege het geringe aantal respondenten uit de sector internationale hulp/solidariteit kon hier geen analyse van gemaakt worden.

Infographic 'In de knel door corona' 3

Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch
Voor het meldpunt en het onderzoek werken Vrijwilligersnetwerk Galant, Erasmus Universiteit Rotterdam, S-PORT, Platform CultuurBosch, Mooi zo Goed zo en Goede Doelen ’s-Hertogenbosch samen.

In het najaar 2021 worden de effecten van de coronacrisis bij stichtingen en verenigingen voor de vierde en laatste keer onderzocht.

Naast het onderzoek is een meldpunt ingesteld, waar stichtingen en verenigingen terecht kunnen met hun vragen en problemen. Het meldpunt voor organisaties is op werkdagen te bereiken via meldpunt@galant.nl of telefoonnummer 073-6156250.

Eerder verschenen berichten:
Zorgen én vertrouwen in vrijwilligers toegenomen - 22 april 2021
Felicitaties en complimenten - 10 november 2020
Veerkracht en zorgen in gemeenschapsleven - 27 oktober 2020
Zorgen, maar ook veerkracht - 9 juni 2020
Start Meldpunt Lokale Organisaties - 21 april 2020

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op