“Voordat we de zorgen die er vanwege dit jaar zijn bespreken, wil ik toch eigenlijk eerste nog even iets anders aantippen. Ik wil de gemeenschap ’s-Hertogenbosch, in zijn brede zin, feliciteren en complimenteren over het zeer rijke verenigingsleven dat hier bestaat. Beneden de rivieren is Den Bosch de plaats, de gemeenschap, met percentagegewijs de meeste vrijwilligers. Van Zeeland, Brabant en Limburg staat 's-Hertogenbosch op nummer één, gevolgd door Breda en met 4-5 procentpunten lager Tilburg en Eindhoven. Dat is toch wel apart én een zegen dat we zoveel actieve inwoners hebben!”

Dit zei Jan de Rond, onderzoeksleider Meldpunt Lokale Organisaties, tijdens de hoorzitting van de gemeenteraad ’s-Hertogenbosch op donderdag 5 november j.l. over het vrijwilligerswerk en de coronacrisis. “Sinds de eeuwwisseling is het aantal vrijwilligers met 40% gestegen. In aantallen is dat een stijging van 33.000 in 2000 naar 46.000 in 2018. In dezelfde periode zijn 550 nieuwe organisaties opgericht.”

Onderzoek gemeenschapsleven

In 2020 is onderzoek gedaan naar de effecten van de coronacrisis op het lokale gemeenschapsleven. Enkele resultaten uit het onderzoek zijn:

  • 42% van de organisaties verwacht een terugloop van het aantal vrijwilligers;
  • 69% verwacht vermindering van inkomsten. 57% verwacht geen problemen met de vaste lasten;
  • 65% van de organisaties heeft aangegeven zich aan te kunnen passen aan de corona-omstandigheden;
  • 71% van de organisaties verwacht over 12 maanden nog te bestaan.

Bekijk de hoorzitting van 5 november j.l.

Meer onderzoeksresultaten

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op