Alweer 5 jaar geleden. Op maandag 1 juli 2019 werd de eerste Lokale Goededoelengids© in Nederland in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. Een en ander vond plaats in het Stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Sindsdien is er veel gebeurd en tot stand gebracht.

In maart 2020 brak de coronacrisis uit. In de coronaperiode werkte Goede Doelen ’s-Hertogenbosch mee aan een onderzoek naar de veerkracht van het Bossche gemeenschapsleven. Elk najaar werd de campagne STEUN LOKAAL! georganiseerd, die geopend werd met de Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch. De installatie van een donatieknop is gepromoot. Elke twee weken verschijnt een speciale rubriek over lokale goede doelen in de huis-aan-huis krant.

Afgelopen voorjaar zijn de effecten van de Lokale Goededoelengids© zichtbaar geworden door jaarverslagen van in de gids opgenomen organisaties te onderzoeken en analyseren.

De resultaten zijn boven verwachting. Zowel de particuliere als zakelijke giften zijn na de presentatie van de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch met 125% gestegen, van 0,8 miljoen naar 1,8 miljoen euro. Een prachtig resultaat!

Toelichting: op de y-as (verticaal) bedragen in euro's; op de x-as (horizontaal) de jaren. Rechts de geefbronnen: zakelijk (bedrijven en fondsen), particulier (donaties en nalatenschappen) en het BBP (Bruto Binnenlands Product).
Databron: Goede Doelen 's-Hertogenbosch

In dezelfde periode zijn nationaal de giften met 5% gedaald, van 5,6 miljard naar 5,3 miljard euro.

Toelichting: op de y-as (verticaal) bedragen in miljoenen euro’s; op de x-as (horizontaal) de jaren. Rechts de geefbronnen: loterijen, zakelijke markt (bedrijven en fondsen), particuliere markt (donaties en nalatenschappen) en het BBP (Bruto Binnenlands Product).
Databron: Vrije Universiteit Amsterdam - 'Geven in Nederland 2024'

Het rapport 'Geven in Nederland 2024' van het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam is woensdagmiddag 19 juni gepresenteerd. Jan de Rond werd dezelfde middag door NPO Radio 1 om een reactie gevraagd op het net verschenen rapport.

Het onderzoek laat zien dat het bedrag dat in Nederland gegeven wordt met 5% is afgenomen maar ook dat het aantal mensen dat lokaal geeft is gestegen, van 20% in 2018 naar 27% in 2022. Ook de steun van bedrijven aan lokale goededoelenorganisaties laat een dergelijke stijgende trend zien.

Centrum voor Filantropische Studies: “Naast grote goededoelenorganisaties werden in 2022 ook lokale organisaties vaker gesteund door huishoudens (27%). Dit betekent dat we kunnen spreken van een trend naar meer lokaal geven sinds 2018. Hoewel meer huishoudens lokale giften doen, zijn de bedragen die zij geven wel lager.”

Lokaal geven is een trend geworden.

STEUN LOKAAL!

Grafieken: @ Jan de Rond

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

Partners Contact In de media Hoofdsite
Volg ons op