Het is niet de vraag of het gaat gebeuren maar een zekerheid dat het gaat gebeuren. Bereid je als lokale goededoelenorganisatie voor op wat komen gaat. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Tussen 2020 en 2060 zal vanuit de bevolking van ’s-Hertogenbosch 1,6 miljard euro beschikbaar komen voor goede doelen. Dit was een van de voorspellingen die Jan de Rond deed tijdens de derde Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch op zaterdag 28 oktober j.l. in Huis73. Het was een inspirerende bijeenkomst van 35 lokale goededoelenorganisaties met mooie verhalen.

Waardering en uitdagingen
Via een videoboodschap sprak wethouder Marianne van der Sloot haar waardering uit voor het initiatief van Goede Doelen ’s-Hertogenbosch om een Lokale Goededoelengids te realiseren en de lokale goededoelenorganisaties.

Nan van Schendel (Huis73) lichtte toe welke veranderingen het komend jaar te gebeuren staan in en rond de panden van Huis73. Lotte Landsheer en Frida Rouppe van der Voort (Cor Unum), Ellen Blijlevens (Huiskamer Bij Katrien), Lodie Hofland (Voedselbank) en Huib Smelt (Dierentehuis) vertelden over hun bijzondere geschiedenissen en ervaringen in het werven van fondsen en donaties. De vijf organisaties staan voor forse uitdagingen: Huis73 gaat groots verbouwen, Cor Unum heeft een grote nieuwe oven nodig, Huiskamer Bij Katrien verhuist opnieuw, de Voedselbank begint met een nieuw concept én gaat verhuizen en het Dierentehuis is na een moeilijke periode bezig met het herwinnen en bestendigen van vertrouwen. Bij al deze uitdagingen zijn donaties en schenkingen van harte welkom.

Sympathie
Jan de Rond: “Vanuit de bevolking en het bedrijfsleven van ’s-Hertogenbosch wordt jaarlijks zo’n 50 miljoen euro beschikbaar gesteld aan goede doelen via donaties, giften, nalatenschappen, sponsoring en loterijen. In de komende decennia zal dit gaan toenemen. Tussen 2020 en 2060 zal alleen al vanuit de bevolking van ’s-Hertogenbosch zo’n 1,6 miljard euro weg gegeven gaan worden aan goede doelen, internationaal, nationaal en lokaal. De sympathie voor lokale goede doelen zal toenemen omdat ze bekender worden, dichtbij, vertrouwd en betrouwbaar zijn. Naar verwachting zal vanuit het bedrijfsleven van ’s-Hertogenbosch een vergelijkbaar bedrag vrij gaan komen.”

Notaris Yvonne Vleeshouwers lichtte toe wat zij zoal in haar dagelijkse praktijk meemaakt, welke overwegingen mensen hebben om te doneren en na te laten en waarom zij begonnen is met het sociaal notariaat in de Bartjes wijk.

Tijdens de bijeenkomst viel de Kleding- en Speelgoedbank in de prijzen. Zij won bij het Rad van Fortuin de 250 euro die beschikbaar is gesteld door Stichting 1184.

Emiel Felix (Goede Doelen ’s-Hertogenbosch) presenteerde de nieuwe poster (design VisionArt) en lichtte de publiekscampagne STEUN LOKAAL! toe. Hij vroeg de aanwezigen via stemming om hun mening over vier toekomstscenario’s om meer donaties en nalatenschappen te werven. Een grote meerderheid van stemmen (22 van de 30 stemmen) is uitgebracht op het scenario om in de komende jaren de publiekscampagne STEUN LOKAAL te intensiveren.

Onder het genot van een heerlijke en door Huis73 goed verzorgde lunch werd nog geruime tijd nagepraat. 

De Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch stond onder leiding van Theo Verbruggen, voormalig verslaggever NOS-Journaal. De Bossche Lokale Goededoelendag is de vierde grote publieksactiviteit van Goede Doelen 's-Hertogenbosch, in samenwerking met Stichting 1184, Huis73 en Rotaryclub ’s-Hertogenbosch West.

Gouden Eeuw voor lokale goede doelen
De komende jaren vindt in Nederland de grootste intergenerationele vermogensoverdracht ooit plaats. Naar verwachting zal tussen 2020 en 2060 zo'n 80-90 miljard euro via nalatenschappen terecht gaan komen bij goededoelenorganisaties. Nog eens 90 tot 100 miljard zal bij leven gedoneerd gaan worden. In 's-Hertogenbosch zal naar verwachting circa 1,6 miljard euro vrij gaan komen voor goede doelen en het lokale gemeenschapsleven.

Vanaf vandaag start Goede Doelen ’s-Hertogenbosch de publiekscampagne STEUN LOKAAL. Doe en trommel mee, zorg voor reuring en publiciteit, lokale goede doelen zijn uw steun waard.

Lokale Goededoelengids
De Lokale Goededoelengids is een hulpmiddel voor mensen en bedrijven die een donatie, sponsoring of ondersteuning overwegen of lokale goede doelen willen opnemen in hun nalatenschap.

De Bossche Lokale Goededoelengids werd vier jaar geleden gepresenteerd met daarin opgenomen organisaties uit de sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk. Sindsdien zijn veertien nieuwe organisaties toegelaten tot de gids en is nagegaan of de al opgenomen organisaties nog steeds voldoen aan de vastgestelde criteria betrouwbaarheid, doelmatigheid, lokale betrokkenheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid.

Foto's: Henk van Esch Fotografie

Download slides programma en grafieken Goededoelendag 2023

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op