In korte tijd, drie jaar, is de omvang van donaties aan lokale goededoelenorganisaties in gemeente ’s-Hertogenbosch verdubbeld. Organisaties melden records aan donaties.

Uit onderzoek van 122 jaarverslagen* van organisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch blijkt dat het bedrag van ontvangen donaties van particuliere huishoudens is verdubbeld, van ruim een half miljoen euro in 2019 naar ruim één miljoen euro in 2022. Een opmerkelijke ontwikkeling gezien de afname van donaties op landelijk niveau.

Een groeiend aantal organisaties (Carnavalsmuseum, Dierentehuis, Dierenambulance, Eendenkooi Maaspoort, HartVeilig, Museum Slager, Quiet, Seniorenbus, Theaterfestival Boulevard, Voedselbank)  meldt een record aan donaties, bij sommigen (3) zelfs oplopend tot zes cijfers voor de komma.

Belangstelling en medewerking
Jan de Rond, Goede Doelen ’s-Hertogenbosch: “De groeiende belangstelling voor lokale goede doelen zet zich voort. We mogen ons verheugen in de medewerking van de lokale en regionale media. Zo belicht de Bossche Omroep in een tweewekelijkse rubriek de in de Lokale Goededoelengids opgenomen organisaties en arrangeren we met behulp van onze mediapartners elk najaar de campagne STEUN LOKAAL!. Hele mooie publiciteit. Uit het onderzoek van de gepubliceerde jaarverslagen komt de forse toename van lokale donaties naar voren. Dit is opvallend omdat in landelijk onderzoek juist een afname van donaties van huishoudens geconstateerd wordt. In juni worden de landelijke cijfers over 2022 bekend en kunnen we meer zeggen over de ontwikkeling van het lokale en landelijke geefgedrag van particuliere huishoudens.”

Groeiende sympathie voor lokaal
Uit het in 2022 gepubliceerde onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de VU-Amsterdam bleek al dat de sympathie voor lokale goede doelen toeneemt. Dertig procent van de Nederlanders geeft weleens aan lokale goede doelen. Verschillende lokale organisaties meldden het afgelopen jaar records aan ontvangen donaties. Dit in tegenstelling tot donaties aan nationale goede doelen dat, volgens onderzoek van de VU-Amsterdam uit 2022, is gedaald.

Lokale Goededoelengids
De Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch, gepresenteerd in zomer 2019, geeft een overzicht van lokale goede doelen die uw steun waard zijn. De goededoelenorganisaties zijn onderverdeeld in vier categorieën: buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk.

Goede Doelen ’s-Hertogenbosch promoot lokale goede doelen en het installeren van een doneerknop op websites van lokale goededoelenorganisaties, organiseert Lokale Goededoelendagen en arrangeert elk najaar de campagne STEUN LOKAAL!. De resultaten van deze (promotie)acties zijn, gezien de gemelde donaties, boven verwachting.

GOED DOEN MOET JE GOED DOEN!

* Van 42 organisaties zijn 122 gepubliceerde jaarverslagen uit de periode 2019—2022 bestudeerd. Het gemiddeld ontvangen donatiebedrag per organisatie steeg van ruim € 17.200 in 2019 naar € 31.400 in 2022. Cijfers over 2023 zijn nog niet beschikbaar omdat jaarverslagen in de loop van het eerste halfjaar van het nieuwe boekjaar gepubliceerd worden.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op