Stichting Transfarmers is officieel eigenaar van de Graafse Akker in Den Bosch Oost geworden. Hiermee blijft ‘de groene oase op Oost’ behouden voor komende generaties. De vrijwilligers van de stichting, die de Graafse Akker al 10 jaar beheren, zijn ontzettend blij dat het gelukt is de akker, voornamelijk dankzij crowdfunding, veilig te stellen voor de toekomst.

Het gebied was jarenlang eigendom van een projectontwikkelaar. Toen de ontwikkelaar de grond te koop aanbood is woningcorporatie Zayaz bereid gevonden het aankoopbedrag voor te schieten zodat de stichting tijd had om de financiering te regelen.

Crowdfunding
In het najaar van 2021 werd door Transfarmers een crowdfunding gestart. Meer dan 1.000 mensen doneerden geld voor de aankoop van de akker. Hiermee werd een groot deel van het benodigde bedrag opgehaald. Het VSB fonds deed een aanvullende donatie en de gemeente ’s-Hertogenbosch stelde het resterende bedrag beschikbaar. De KNHM zorgde voor een overbruggingsfinanciering tot de gemeentelijke gelden vrijkomen. Met alle donaties en wat reserves uit de stichting is de aankoopsom in één jaar rond gekomen.

Lot uit de loterij
Stichting Transfarmers won tijdens het Rad van Fortuin op de eerste Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch het lot voor de notariële diensten van notariskantoor Van Eeten Notarissen. Zij hebben de uitzonderlijke eigendomsoverdracht van de Graafseakker, die met veel juridische bijzonderheden gepaard is gegaan, ondersteund.

Sterk staaltje
Het is bijzonder dat een lokale goededoelenorganisatie via crowdfunding zoveel mensen in korte tijd bereid vindt hun steentje bij te dragen om de aankoopsom, een kwart miljoen euro, bij elkaar te krijgen. Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz: "De tijd is voorbij dat grote instituties weten wat goed is voor de mensen. Dit initiatief en deze mensen hebben laten zien wat eigenaarschap betekent en wat je daarmee kunt bereiken. Wij hebben als corporatie heel weinig bijgedragen. Alle eer komt het bestuur en vrijwilligers van Transfarmers toe. Complimenten!"

Zie ook: Lokale crowdfunding, geefmotieven en tijdgeest

Foto's: Jan de Rond
Overdracht (vlnr.)
Hugo de Vries (Transfarmers), Mohamed Acharki (Zayaz), Saskia de Graaf en Ruud Schouten (Transfarmers), Aline Rosenbrand-Biesheuvel (notaris)
Toost (vlnr.)
Sophie Gruijters, Geertje Jansen, Jan Wijers, Meggy van Kruijsdijk en Albert van der Most

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op