”Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan.” Dit was een van de vele positieve reacties na afloop van de eerste Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch. De dag werd op zaterdag 23 april georganiseerd door Goede Doelen ’s-Hertogenbosch in samenwerking met Stichting 1184 en Huis73. Aanwezig waren ruim 40 organisaties en zo’n 70 personen. Onderwerp van de bijeenkomst was hoe groot of klein de geefmarkt is en wat kunnen lokale goededoelenorganisaties doen om hun kansen op deze geefmarkt te vergroten.

De gasten werden in Huis73 hartelijk ontvangen met een kopje koffie en op de achtergrond pianomuziek van de zussen Sara en Isabella Tjon. Om stipt tien uur heette Theo Verbruggen alle aanwezigen van harte welkom en stelde de deelnemers (experts) aan het eerste panelgesprek voor: Jan de Rond (Lokale Goededoelengids NL), Anne-Marie van Eeten (notaris), Joost van de Wal (erflater) en Henk de Graaf (Centrum Nalatenschappen). Aan de orde kwamen de omvang van de geefmarkt (5,6 miljard euro per jaar), de waarde van benificiair aanvaarden (erfenissen), toenemend belang van transparatie en nabijheid (bij nalaten), geven met de warme hand (donaties), het beleggen van de portefeuille geefmarkt in je organisatie (blauwe Opel-Kadett syndroom) en de communicatie over donaties (zien geven, doet geven).

In het tweede panelgesprek (organisaties) met Nan van Schendel (Huis73), Frank Ligthart (‘t Kwekkeltje, Thijs Honig (Maatschappelijke Opvang) en Albert van der Most (Transfarmers) werd gereflecteerd op de eigen ervaringen en kwamen suggesties en ideeën voor wervingsmethoden aan bod. Het gebruik van QR-codes op tafels en banken, donaties werven voor extra diensten en activiteiten, crowdfunding en acties starten mét een streefbedrag waren suggesties die over tafel kwamen.

In de pauze werden onder het genot van koffie, thee en live piano muziek ervaringen en ideeën uitgewisseld waarna via een software programma suggesties werden geïnventariseerd, toegelicht en besproken. Spoken word artist Steven de Rooij gaf zijn bijzondere kijk op goede doelen, fondsenwerving en de aanwezige organisaties (groot applaus). Drie aangeboden diensten werden via het Rad van Fortuin verloot aan Koninklijk Harmonie ’s-Hertogenbosch (verbeelding verhaal door ‘Duizend Woorden’), Voedseltuin Villanueva (brainstorm / marketingadvies Visionart) en Transfarmers (check/aanpassen statuten Van Eeten Notarissen).

De dag werd door Jan de Rond, voorzitter Goede Doelen ’s-Hertogenbosch, afgesloten met twee uitdagingen: zet een donatieknop op de homepage van je website en bedenk een wervingsactie/campagne voor het vierde kwartaal die past bij ‘December = geefmaand’. Hij kondigde als vervolg alvast de tweede Lokale Goededoelendag 's-Hertogenbosch op zaterdag 1 oktober aan. Als afsluiting van de dag werd gezamenlijk een goed verzorgde lunch genoten, opnieuw begeleidt door Sara en Isabella Tjon.

Ontvangen reacties na afloop van de eerste Lokale Goededoelendag waren:
- Beste conferentie die ik ooit heb meegemaakt.
- Goed en strak georganiseerd.
- Een echt cadeautje.
- Er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan.

Foto's: Marjon Zijlstra Fotografie

.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op