In de komende vier jaar zullen minimaal 1.000 schoolspullenpassen beschikbaar zijn voor huishoudens en kinderen die van een (te) kleine portemonnee rond moeten zien te komen. De passen zijn bedoeld voor kinderen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch die tot en met zomer 2024 van de basis- naar de middelbare school gaan.

REPORTAGE DTV Den Bosch

Dit is mogelijk dankzij een schenking van een partij die anoniem wenst te blijven aan Jan de Rond van Mooi zo Goed zo. De anonieme schenker stelde een bedrag van vijf cijfers voor de komma beschikbaar om naar eigen inzicht te besteden. Jan de Rond: “De schenking was een complete verrassing van een partij die ik niet kende. De enige voorwaarde was dat het bedrag besteed zou gaan worden aan één of meerdere goede doelen. Na enig zoeken heb ik gekozen om de onderwijskansen te vergroten van kinderen die van weinig geld moeten leven en van de basis- naar de middelbare school gaan. De schoolspullenpas van het Armoedefonds is hier een prachtig middel voor. Bij het Armoedefonds wordt op voorstel van Jan de Rond hier een speciale constructie voor gemaakt: fonds-op-plaats.”

Schoolspullenpas
De 1.000 schoolspullenpassen zullen in de komende vier jaar beschikbaar komen via Leergeld ’s-Hertogenbosch, Voedselbank ’s-Hertogenbosch, Quiet Den Bosch en Vincentiusvereniging ’s-Hertogenbosch. Hulpverleningsorganisaties kunnen mensen die belang hebben bij een dergelijke pas bij deze vier Bossche organisaties aanmelden. Afgelopen maand oktober is de inventarisatie voor het nieuwe schooljaar 2021 gestart. In de gemeente ’s-Hertogenbosch leven meer dan 3.000 kinderen in armoede waarvan er jaarlijks zo’n 200-250 van basis- naar middelbare school gaan. Met de schoolspullenactie worden kinderen geholpen die opgroeien in armoede en (voor het eerst) naar de middelbare school gaan. Zij ontvangen voor de zomervakantie 2021 via de 4 Bossche hulporganisaties een schoolspullenpas ter waarde van 50 euro. De schoolspullenpas is te gebruiken van juli tot september bij landelijke winkelketens zoals HEMA en Bruna.

Schoolkosten en stress
De kosten voor het middelbaar onderwijs zijn de afgelopen jaren gestegen, denk aan schriften, geodriehoek, passer, etui, maar ook een rugzak, fiets en steeds vaker een laptop. In de praktijk zien leraren en hulpverleners vaak dat kinderen die in armoede opgroeien zonder de juiste spullen aan hun nieuwe school beginnen. Dat zorgt direct voor een achterstand en extra stress in een toch al stressvol brugklasjaar. Met de schoolspullenpas wordt deze achterstand en stress verzacht. Afgelopen zomer reikte het Armoedefonds de 10.000ste schoolspullenpas in Nederland uit via Quiet Den Bosch.

Foto onder (vlnr):
Links: Lodie Hofland, Irene Verspeek en Jan de Rond (foto: DTV Den Bosch)
Rechts: Irene Verspeek, Armoedefonds, en Lodie Hofland, namens 4 Bossche organisaties, met de schoolspullenpassen (foto: Jan de Rond)

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op