Meer dan 30% van de particuliere giften komt bij lokale goede doelen terecht.

Terwijl in Nederland de donaties en nalatenschappen aan goede doelen krimpen is in ’s-Hertogenbosch in dezelfde periode een specaculaire groei te constateren. Dit is een van de conclusies tijdens de vierde Lokale Goededoelendag die afgelopen zaterdag 26 oktober door Goede Doelen ’s-Hertogenbosch werd georganiseerd bij Huis73.

Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch
De Bossche Lokale Goededoelendag stond onder leiding van Emiel Felix, bestuurslid van Rotaryclub ’s-Hertogenbosch West en Goede Doelen ’s-Hertogenbosch.

Via een videoboodschap sprak wethouder Marianne van der Sloot haar waardering uit voor het initiatief van Goede Doelen ’s-Hertogenbosch, het eerste lustrum van de Lokale Goededoelengids en de behaalde resultaten.

Peter van der Klok van Weeshuisjes vertelde over het geluk dat zijn organisatie nastreeft voor buurtbewoners door middel van kleine verweesde huisjes, brugwachtershuisjes. De stichting Weeshuisjes heeft haar ontvangen donaties sinds de presentatie van de Lokale Goededoelengids zien groeien van 5 naar 20% van haar inkomsten.

Carin Janssen van Leergeld ’s-Hertogenbosch legde uit dat haar organisatie in de komende jaren minder inkomsten vanuit de overheid verwacht te ontvangen. Reden om dit jaar opgenomen te willen worden in de Lokale Goededoelengids. Het werven van donaties en giften staat bij Leergeld nog in de kinderschoenen.

Katshuisch van initiatiefneemster Arianne de Jong legt zich toe op de opvang van gehandicapte katten. De organisatie is qua inkomsten volledig aangewezen op donaties,  sponsoring en giften. Dit najaar bestaat de stichting 5 jaar. Het bestuur is continue op zoek naar nieuwe manieren om fondsen te werven. De recente opname in de Lokale Goededoelengids was voor hen een logische volgende stap.

Erna Baeten van het Baeten Geven Fonds zette uiteen waar haar organisatie waarde aan hecht bij het toekennen van donaties: “Hou het simpel, eenvoudig en concreet. Kom niet met gelikte brochures en een veelheid aan documenten aan. Maak kort en krachtig duidelijk wat je met je organisatie nastreeft en wat je voor mensen of je doel betekent en welk verschil je maakt.”

Jan de Rond, voorzitter Goede Doelen ‘s-Hertogenbosch: “Tussen 2020 en 2060 zal vanuit de bevolking van ’s-Hertogenbosch 1,6 miljard euro beschikbaar komen voor goede doelen. Om dit grote en abstracte bedrag concreet te maken: dit komt overeen met het bedrag dat iedereen jaarlijks aan schoenen uitgeeft.”

Het was een inspirerende bijeenkomst van 30 lokale goededoelenorganisaties met mooie verhalen en waardevolle tips.

Doorzetten en volhouden, ook als het even tegenzit
Een waardevolle tip was doorzetten en volhouden. Uit onderzoek van de najaarsacties vlak voor Kerst in Nederland (Serious Request), Vlaanderen (De Warmste Week) en Wallonië (Viva for Life) blijkt dat het onderbreken van de jaarlijkse actie grote effecten heeft op de opbrengsten de jaren na de onderbreking. Het betekende concreet dat de tot 2 maal toe onderbroken actie in Vlaanderen (De Warmste week) iedere keer terug was bij het beginpunt. De organisatoren konden helemaal opnieuw beginnen met het van nul af aan opbouwen van hun campagne en de resultaten.

In de periode 2018-2022 is volgens de Vrije Universiteit Amsterdam zo’n 3-5% minder gegeven aan goede doelen. Tegelijkertijd is in ’s-Hertogenbosch een groei van 150% te constateren in de donaties en nalatenschappen aan lokale goede doelen opgenomen in de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch. Van de circa 6,3 miljoen euro aan particuliere giften aan buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijke organisaties vanuit de bevolking van ’s-Hertogenbosch kwam in 2022 ruim dertig procent bij 43 lokale goededoelenorganisaties terecht. In 2019 was dit nog tien procent.

Sympathie
Jan de Rond: “Vanuit de inwoners van ’s-Hertogenbosch wordt nu jaarlijks zo’n 22,5 miljoen euro via donaties en nalatenschappen beschikbaar gesteld aan goede doelen, internationaal, nationaal en lokaal. In de komende decennia zal dit gaan toenemen. De sympathie voor lokale goede doelen neemt toe omdat ze bekender worden, dichtbij, vertrouwd en betrouwbaar zijn. De bundeling van kracht via de Lokale Goeddoelengids blijkt de aantrekkingskracht en attentiewaarde van de lokale goede doelen te versterken.”

De komende jaren vindt in Nederland de grootste intergenerationele vermogensoverdracht ooit plaats. Naar verwachting zal tussen 2020 en 2060 zo'n 80-90 miljard euro via nalatenschappen terecht gaan komen bij goededoelenorganisaties. Nog eens 90 tot 100 miljard zal bij leven gedoneerd gaan worden.

Lokale Goededoelengids
De Lokale Goededoelengids is een hulpmiddel voor mensen en bedrijven die een donatie, sponsoring of ondersteuning overwegen of lokale goede doelen willen opnemen in hun nalatenschap.

De Bossche Lokale Goededoelengids werd vijf jaar geleden gepresenteerd met daarin opgenomen organisaties uit de sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk. Sindsdien zijn twintig nieuwe organisaties toegelaten tot de gids en is nagegaan of de al opgenomen organisaties nog steeds voldoen aan de vastgestelde criteria betrouwbaarheid, doelmatigheid, lokale betrokkenheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid.

Komende week start Goede Doelen ’s-Hertogenbosch de publiekscampagne STEUN LOKAAL! Doe en trommel mee, zorg voor reuring en publiciteit, lokale goede doelen zijn uw steun waard.

STEUN LOKAAL!

Download slides en grafieken Lokale Goededoelendag 2024

Foto's: Jan de Leeuw

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

Partners In de media Hoofdsite
Volg ons op