Het onderzoek naar de veerkracht van het gemeenschapsleven in 's-Hertogenbosch, uitgevoerd in 2020 en 2021 onder meer dan 1.000 organisaties, is voor zover bekend het eerste uitvoerige onderzoek naar de lokale samenleving in Nederland. Aanleiding was de opkomende COVID-19 pandemie die een variatie van sociale beperkingen met zich mee heeft gebracht.
De beeldvorming over het gemeenschapsleven, bijvoorbeeld in de media of onder beleidsmakers, heeft vaak een zorgelijke inslag, zo ook tijdens de coronacrisis. Echter, het Bossche onderzoek laat zien dat het gemeenschapsleven veerkrachtig is, organisaties niet zomaar op omvallen komen te staan en de wil om iets goeds te doen voor een ander niet snel verdwijnt. Dit soort onderzoeken zijn daarom sterk de moeite waard om uit te voeren.
Gebleken is dat er geen goede basislijn is om de uitkomsten te vergelijken. Het is daarom moeilijk te zeggen welke ontwikkeling ook zonder de pandemie zich hadden getoond. Er is een duidelijk gebrek aan kennis, wat door de pandemie uitgelicht is geworden.
De onderzoekers, prof. dr. Lucas Meijs, Ivo Geers Msc. en Jan de Rond, raden aan om soortgelijk onderzoek ook elders te doen én het onderzoek minstens één keer per twee jaar uit te voeren.
Daarom is een handleiding gemaakt voor iedereen met interesse in de wijze waarop het onderzoek naar het gemeenschapsleven is uitgevoerd.
Handleiding onderzoek veerkracht lokale samenleving
Rapportage onderzoekstraject gemeenschapsleven 's-Hertogenbosch 2020-2021