Laat altijd iets van je horen als je een donatie, schenking of nalatenschap krijgt. Stuur een kaartje, een brief of email als bevestiging, waardering en bedankje. Als het een anonieme bankstorting is, stort dan 1 euro terug met ‘bedankt’ als omschrijving. Dit waren een paar van de vele tips die voorbij kwamen op de Lokale Goededoelendag die zaterdag 1 oktober is gehouden.

Fundraising is friendraising
Al vroeg op de zaterdagochtend kwamen zo’n 50 vertegenwoordigers van 30 goededoelenorganisaties, allen opgenomen in de Lokale Goededoelengids ’s-Hertogenbosch, bij elkaar in de Clubzaal van de Verkadefabriek.

Foto: Jan de Leeuw

René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU-Amsterdam en Bosschenaar, vatte de kern van de bijeenkomst in zijn inleiding al vroeg samen: “Fundraising is friendraising. Verreweg de meeste donaties en schenkingen komen van bekenden, mensen waarmee je al een relatie hebt. Laat deze relaties niet bekoelen. Hou ze in stand en warm. Ga nieuwe aan. Zorg dat je gekend en bekend bent”.

Naast René Bekkers waren Ton Heine (Voedseltuin Villanueva), Thuy-Van Nguyen en Gino Mulder (Vanzelfsprekend!?), Marcel Wijnen (Stichting Loods), Dana Kibbelaar en Linda van Loon (Theaterfestival Boulevard) door de organisatoren uitgenodigd om hun geschiedenis, kennis en ervaringen te delen. Zij deden dit met plezier, ruimhartig en gul. Nieuwe contacten buiten de eigen natuurlijke kring werden gelegd,  afspraken gemaakt. Vooral de persoonlijke ervaringen van gebruikers van de organisaties maakten indruk op de aanwezigen.

Donatieknop en ‘December is Geefmaand’
Aan het eind van de bijeenkomst viel het Vicki Brownhuis bij het Rad van Fortuin in de prijzen, een cheque van 250 euro beschikbaar gesteld door Stichting 1184. Ter afsluiting riep Jan de Rond (Goede Doelen ’s-Hertogenbosch) alle organisaties op om een donatieknop op de eigen website en de site van de goededoelengids te zetten én om mee te doen aan de campagne ‘December = Geefmaand’ die dit najaar gehouden zal worden, bestaande uit posters, videoclip, artikelen en thematafels.

Onder het genot van een heerlijke en goed verzorgde lunch werd nog geruime tijd nagepraat. 

De Lokale Goededoelendag ’s-Hertogenbosch stond onder leiding van Theo Verbruggen, voormalig verslaggever NOS-journaal (de Mediamannen). De Bossche Lokale Goededoelendag is de derde grote publieksactiviteit van Goede Doelen 's-Hertogenbosch, nu in samenwerking met Stichting 1184 en Verkadefabriek, en viel samen met de Europese Goededoelendag van 1 oktober..

Lokale Goededoelengids
De Lokale Goededoelengids is een hulpmiddel voor mensen en bedrijven die een donatie, sponsoring of ondersteuning overwegen of lokale goede doelen willen opnemen in hun nalatenschap.

De Bossche Lokale Goededoelengids werd drie jaar geleden gepresenteerd met daarin opgenomen organisaties uit de sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk. Sindsdien zijn twaalf nieuwe organisaties toegelaten tot de gids en is nagegaan of de al opgenomen organisaties nog steeds voldoen aan de vastgestelde criteria betrouwbaarheid, doelmatigheid, lokale betrokkenheid, continuïteit en (sociale) duurzaamheid.

Inleiding prof. dr. René Bekkers

Foto's
Jan de Leeuw en Niels Kersten

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op