Het gaat om miljoenen, nee miljarden die babyboom-Nederland de komende decennia gaat ‘vererven’. En het is toch jammer dat die bijna allemaal naar (inter)nationale doelen gaan, vinden ze in Den Bosch. Daarom is er nu de Lokale Goededoelengids.

Bron: Linda Akkermans, Brabants Dagblad 

Waarom wel het Wereldnatuurfonds en niet Ekartweide? Twee- à drieduizend geeft de Bossche stichting per jaar uit om de flora en fauna in een klein paradijsje in Maaspoort meer te laten floreren. Met meer budget willen ze kinderen deze natuur, zo dicht bij huis, écht laten beleven met educatieve activiteiten.

Hoezo bij de notaris vast laten leggen dat KWF Kankerbestrijding na de dood jouw spaarcenten krijgt terwijl het Vicki Brownhuis aan de Aartshertogenlaan ook zoveel goeds doet voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden? En waarom wel maandelijks geld overmaken aan het Leger des Heils in plaats van aan de Gefeliciflapstaartbox. Op pagina 56 van de Lokale Goede Doelen Gids ‘s-Hertogenbosch staat te lezen dat ieder kind in Den Bosch een verjaardagsfeestje verdient. Ook al is er thuis geen geld. Met tien vrijwilligers bereiken de vrijwilligers achter deze stichting momenteel zo’n 500 kinderen per jaar. Daar is tien- tot twintigduizend euro per jaar voor nodig. Maar stel toch eens voor dat daar een lekkere erfenis voorbij komt.
 
De fanfare om de hoek
Ja, het is zo wat zwart-wit gesteld. Het is immers niet altijd óf óf en natuurlijk verdienen die (inter)nationale goede doelen aandacht, geld en donaties. Maar met deze Lokale Goededoelengids, de eerste van het land, hoopt voorzitter Jan de Rond dat Bosschenaren als ze nadenken over hun nalatenschap ook díe goede doelen in hun eigen gemeente in hun testament zetten. Of dat nu de fanfare om de hoek is, de Vinkelse molen, of Theaterfestival Boulevard.

De Rond: ,,Jaarlijks wordt in Nederland bijna 6 miljard geschonken aan goede doelen.” De bulk gaat naar (inter)nationale organisaties. De verwachting is dat er de komende veertig jaar nog veel meer geld loskomt. Cru gezegd: over veertig jaar zijn de babyboomers er niet meer en er is geen generatie die zoveel geld heeft.
 
Mét IBAN-nummer
Gisteravond kreeg burgemeester Jack Mikkers het eerste exemplaar. Er staan 62 organisaties in, ja allemaal mét IBAN-nummer, die zijn geselecteerd op criteria als betrouwbaarheid, lokale betrokkenheid en duurzaamheid. Het naslagwerkje krijgt eens in de zoveel jaar een update.

Geld genereren is overigens niet het enige doel. De Rond: ,,Al die organisaties drijven op vrijwilligers. Ook dat verdient aandacht.”

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!

In de media Contact Hoofdsite
Volg ons op